Leczo z cukinią
wstecz
Składniki:
• 20 dkg wędzonego boczku
• 25 dkg kiełbasy
• 4 cebule
• 4 różnokolorowe papryki
• cukinia lub dwie
• 4 duże pomidory
• kilka pieczarek (niekoniecznie)
• 4 ząbki czosnku
• sól, pieprz, słodka papryka (1-2 lyżeczki), ostra papryka, dwa listki laurowe i dwie kulki ziela angielskiego
• posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do rozgrzanego dużego rondla lub na dużą patelnię.
Kiedy wytopi się tłuszcz, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i pokrojoną kiełbasę.
Kiedy się zrumieni, dorzucić pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w paski papryki, listki laurowe i ziele.
Mieszać przez kilka minut aż papryka straci jędrność. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i pozostałe przyprawy.
Po kilku minutach dorzucić pokrojoną ze skórką (jeśli młoda) cukinię i pieczarki.
Przykryć pokrywką i dusić parę chwil by warzywa zmiękły.
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić i dodać do całości. Dalej dusić pod przykryciem aż się rozpadną.
W razie potrzeby podlać potrawę niewielką ilością wody. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!
wstecz